CREDIT `ON

Cat de accesibile vor fi creditele nebancare in 2019?

Ce se asteapta de la 2019 in privinta creditelor nebancare? Vor mai fi aceste produse financiare la fel de accesibile?

Cat de accesibile vor fi creditele nebancare in 2019 se intreaba multi specialisti, iar noi incercam sa facem astazi o prognoza pe aceasta tema.

Dupa cum stiti, BNR-ul a venit deja cu noile praguri pentru gradul de indatoare, praguri ce au in vedere chiar si creditele nebancare. In acest context, aceste tipuri de imprumuturi nu vor mai fi atat de usor de accesat incepand cu 1 ianuarie 2019. Vor exista, cum e si firesc, anumite portite, prin care clientii cu o eligibilitate mai slaba sa poata sa se imprumute macar de la IFN. Deocamdata noi am sesizat deja o astfel de 'portita', in privinta refinantarile. Se pare ca refinantarile nu vor fi supuse acelorasi limite ale gradului de indatoare ca si celelalte credite.

Imprumut pentru 48 de saptamani

[DETALII OFERTA]

Poti imprumuta intre 500 si 1.200 lei pentru 48 de saptamani. Trebuie sa ai peste 18 ani, vent minim 300 lei lunar. Aceasta este o noua promotie Provident valabila pana in 29 octombrie 2019.

 

Imprumut cu dobanda 0

[DETALII OFERTA]

Poti imprumuta pana la 2.000 de lei, iar in primele 30 de zile dobanda este 0. CreditPrime acorda credite online pentru o perioada fixa de 24 de luni

 

Asadar, daca va intrebati care este gradul maxim de indatoare la credite pentru anul 2019, vom avea mai multe praguri, astfel:
- pentru creditele in lei, gradul de indatorare va fi de 40% din venitul net, indiferent de felul cum utilizezi banii
- pentru creditele in valuta, vom avea un grad de indatorare de 20%
- daca este vorba de un credit prima locuinta, gradul de indatoare urca la 45%.

Acest regulament se aplica atat bancilor cat si Institutiilor Financiare Nebancare (IFN-urilor).

Prin aplicare acestui regulament BNR, se intrevede o oarecare simplicare a accesului la credit,e pentru ca, gradul de indatorare se calculeaza strict din venitul venit, nu se mai scad din venitul net celelalte cheltuieli.

Astfel, pentru calculul gradului de indatoare, din 2019, se ia ca pondere obligatiile lunare totale raportate la venitul lunar total. Din acestea se elimina cheltuielile de subzistenta si alte ajustari, cursul si dobanda.

Exista o exceptie de acest regulament, si anume creditele de refinantare. Astfel, dupa noul regulament aplicabil din 2019, prevede pentru creditele de refinantare o exceptare de la noile cerinte, daca imprumutul a fost contractat anterior acestui regulament.

S-au vehiculat in piata si doua exemple privind gradul de indatorare, era vorba de doua tipuri de venituri pentru doua familii, una cu un venit de 3000 lei lunar iar cealalta cu un venit de 5.000 de lei lunar. Daca pentru prima familie, cea cu venitul de 3000 de lei lunar, in urma aplicarii acestui nou regulament privind gradul de indatorare, scadea usor rata lunara pe care o putea plati, pentru familia care castiga 5.000 de lei lunar, crestea usor rata pe care ar fi putut-o plati in urma aplicarii acestui nou prag de indatoare.

De la 1 ianuarie 2019 nivelul maxim al gradului de indatoare se va modifica, cum am amintit mai sus, el va avea un nivel de 40% la creditele in lei si de maxim 20% la creditele in valuta.

Vor face exceptie de la acestea creditele de refinantare si o marja de 15% din clientii fiecarei banci, in cazul in care vorbim de clienti cu o bonitate deosebita.

In acest context, creditele nebancare in 2019 vor avea o alta fata. Cu siguranta, cerintele impuse de IFN-uri in aceste noi conditii vor fi mult mai dificil de indeplinit de catre clienti. Probabil ca IFN-urile vor trebui sa deschida alte 'portite' de permisivitate pentru a-si atrage clientii: eventuali codebitori, diferite tipuri de garantii, etc.

 

Alege creditul care ti se potriveste

[ALEGE CREDITUL ONLINE]

Oferte personalizate in functie de nevoile tale -doar cu buletinul - de nevoi personale, etc.

Cele mai citite

Cand cauti produse de tip rapid: Citeste
Credite nebancare urgente: Citeste
Accesari online: Citeste
Acte Provident: Citeste
Fara adeverinta de venit: Citeste
Credite rapide pentru restantieri: Citeste
Optiuni de finantare doar cu buletinul: Citeste
Refinantare: Citeste

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies | Sitemap | Blog